ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - EEA

Περί "ενδοσχολικής βίας" - Άρθρο παρέμβαση κ. Ιωάννη Ρεκλείτη Προέδρου αστικής εταιρείας "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Ε.Ε.Α."

bul

 

Περί «ενδοσχολικής βίας»

Ίσως να ακούγεται παράταιρο που από το βήμα τούτο επιλέγω να μιλήσω για το φαινόμενο της «ενδοσχολικής βίας». Πολλοί θα αναρωτηθούν, τι σχέση έχει αυτό το θέμα με τα όσα προβλήματα απασχολούν σήμερα τον ‘Έλληνα επαγγελματία, την ελληνική επιχείρηση. Ο λόγος είναι απλός. Όπως οι συνέπειες του εκφοβισμού στη σχολική ηλικία αποβαίνουν τραυματικές και επηρεάζουν την ψυχική ανάπτυξη των θυμάτων του, έτσι και ο «οικονομικός εκφοβισμός» που διατρέχει από άκρη σε άκρη «το επιχειρείν» στη χώρα μας, δημιουργεί καταστάσεις που είναι αδύνατον να διαχειριστεί ο σημερινός επαγγελματίας.

Όπως ακριβώς, τα θύματα της «ενδοσχολικής βίας», παιδιά στην ανάπτυξή τους, πέφτουν θύματα βίας και επιθετικότητας στο χώρο του σχολείου, το ίδιο, ας μου επιτραπεί η μεταφορά, συμβαίνει και στο συνάδελφο επαγγελματία, που αγωνιά να επιχειρήσει σε καθεστώς άγχους και φόβου, από τη συστηματικά επαναλαμβανόμενη σε βάρος του «οικονομική βία», και την απειλή απομόνωσης από «τις αγορές» και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δυστυχώς, στην περίπτωση του συνάδελφου επαγγελματία δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα ικανή λύση ή έστω προοπτική λύσης. Αντίθετα, για την «ενδοσχολική βία» η συστράτευση της κοινωνίας μας, δημιουργεί προϋποθέσεις πρόληψης του φαινομένου, αλλά και διαχείρισής του, με την κατάλληλη ψυχολογική στήριξη των παιδιών που έχουν πέσει θύματα.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο περισσότερο. Είναι αλήθεια, ότι σε συνθήκες μιας τόσο βάναυσα δοκιμαζόμενης οικονομίας είναι λίγο-πολύ αναμενόμενη η έξαρση φαινομένων κοινωνικής επιθετικότητας. Η «ενδοσχολική βία» δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αποτελέσει πεδίο έκφρασης κοινωνικής επιθετικότητας. Γι’ αυτό επιβάλλεται με όλες τις δυνάμεις μας να στηρίξουμε τα παιδιά μας, να διαχειριστούμε την ανασφάλεια και τις παρορμήσεις τους, κυρίως, όμως, να συμβάλλουμε με δράσεις και ενέργειες, στην δημιουργία προγραμμάτων πληροφόρησης και αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αποτελεί χρέος μας και καθήκον, είτε από θεσμική θέση, είτε ατομικά ο καθένας μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες προστασίας και ασφάλειας, ικανές να περιορίσουν την έξαρση φαινομένων βίας, εκφοβισμού και επιθετικότητας στο σχολείο.

Άλλωστε, το σχολείο είναι ο κοινωνικός προθάλαμος εισόδου στην επαγγελματική ζωή.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ‘’ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Ε.Ε.Α.΄΄

facebook  twitter  youtube

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

 

WEBDESIGN BY